Bakker van de Maand

dinsdag 5 februari 2019

Op donderdag 24 januari gingen we langs bij Bakkerij Hein Vandenberghe voor een gesprek met onze allereerste “Bakker van de Maand”.

De eerste in de rij is dus Hein Vandenberghe die zijn bakkerij heeft in Egem, deelgemeente van het West-Vlaamse Pittem.

Bij het binnenkomen voelen we onmiddellijk dat we te maken hebben met een enthousiaste bakker, die niet enkel broden bakt, maar het hele gegeven professioneel aanpakt.

Zijn zaak kan voornamelijk gezien worden als een weekendbakkerij, met de taarten als groot aantrekkingspunt. De klanten hebben in het weekend tijd, en komen koeken halen, zien de taartjes in de etalage en zijn verkocht. (En omgekeerd)
Maar sinds een vijftal jaar kunnen er ook online taarten besteld worden, en vele klanten maken hier gebruik van.
Op de webshop van de bakkerij zijn de foto’s van de taartjes te zien, en kan men vanuit de luie zetel zijn bestelling plaatsen.

Hein heeft sinds enkele jaren ook het lumineuze idee om begin december een folder uit te delen met alle buches en minigebakjes die ze in de bakkerij tijdens de kerstdagen en met oud en nieuw verkopen.

Deze eindejaarsfolder wordt het ganse jaar door gebruikt heeft hij al gemerkt.
Er staan veel foto’s in, wat het voor de klant makkelijker maakt om zijn keuze te maken; want een Buche Ganache of Buche Mont Blanc is niet voor iedereen onmiddellijk zonneklaar.
Vele klanten komen tijdens de week bestellen in de bakkerij, met de folder in de hand, en duiden zo aan wat ze wensen. Een goede investering als u het ons vraagt.

Egem is een landelijke gemeente, en zijn klanten komen niet enkel uit Egem, maar ook uit de vele omliggende gemeentes.
In 2011 werd de bakkerij in een nieuw kleedje gestoken. Er werd bewust gekozen om strakke architectuur te bannen,  en daarom werd voor de winkel gekozen voor een rustgevende, landelijke stijl.
Strak past niet in deze rustige gemeente, en zou de klanten kunnen afschrikken.

De bakkerij werd gestart in 1961 door Papa Vandenberghe, op het platteland. Zonder winkel, want hij had enkel zijn broodronde.
In 1975 verhuisde de bakkerij, of in feite het atelier met kleine winkel naar de huidige locatie.
Pas begin de jaren 80 werd een nieuwe winkel en het huis erbij gebouwd.
Hein nam het levenswerk van zijn vader over in 2005, en Papa Vandenberghe komt nog af een toe langs in de bakkerij.

Wanneer Hein iets nieuws wil uitdenken, haalt hij zijn inspiratie online, van Instagram, Facebook,… of uit de demo’s en spreekbeurten die ze via de Calvel-groep maandelijks organiseren.
De VZW vriendenkring Prof. R. Calvel heeft als doel binnen een vriendschappelijke sfeer elkaar opleiding, bijstand en hulp te verlenen. Het is een ontmoetingsplaats voor brood-en banketbakkers die elkaar vooruit willen helpen.

Wanneer we Hein de vraag stellen waarom hij voor Leman Cake Decorations kiest, krijgen we opsomming van redenen voorgeschoteld. Alle argumenten die hij van andere bakkers, concullega’s reeds hoorde, worden weerlegd. Er is over nagedacht.

Argumenten:

1) De kostprijs? Als men het zelf moet maken, dan is het stukken duurder, en al helemaal wanneer je anders geen chocoladebewerking doet, of mouleermachines hebt. Het zou crazy zijn om het zelf te maken. Hein is heel tevreden over de prijs-kwaliteitverhouding bij Leman.

2) Niet onderscheidend? Leman biedt zijn referenties in 3 boeken aan, er is enorm veel keuze. Als men zich hiermee niet kan onderscheiden, dan weet Hein het ook niet meer.

3) Eindklanten zien overal hetzelfde? Klanten doen niet aan windowshoppen om te vergelijken. Hein is ervan overtuigd dat klanten de combinatie van taart en decoratie kunnen waarderen, en dat klanten niet afknappen omdat ze dezelfde decoratie bij een andere bakker in de etalage zagen.

4) Verpakking? De verpakking is ideaal om alles mooi te stockeren. Het gebruik van de blisters geeft alleen maar voordelen, volgens Hein. De chocolade wordt minder snel dof, en de chocolaatjes zijn zo minder breekbaar.

De eindejaarsbuche Millenium wordt bij de bakkerij van Hein Vandenberghe het meest gevraagd. Een taart met een vertrouwd ingrediënt, zoals chocolademousse, verkoopt altijd goed.
Dit verklaart de 100-den buches die de deur zijn uitgegaan tijdens de kerst- en eindejaarsperiode. Ook de ijstaarten vlogen met een zelfde snelheid de deur uit.

Zelf eet Hein alles van wat hij produceert, en proeft hij ook nog zelf van alle creaties, zij het dan niet wekelijks.
Wanneer hij zelf mag kiezen gaat zijn voorkeur uit naar hun Bolero en de Casanova, dat zijn z’n persoonlijke favorieten.

Geschreven door Maaike Ovaere in de categorie: Algemeen.

© 2019

Leman Cake Decorations bvba | Avenue du Haureu 2 | 7700 Moeskroen - Belgium | T +32 56 72 80 74 | F +32 56 74 51 40 | info@leman.be